Ghid de educatie a securitatii online destinat parintilor

Psiholog Gyorgy GASPAR
Specialist in psihologia copilului si a familiei
Colaborator al Organizatiei Salvati Copiii si al Institutului Roman de Psihoterapie Integrativa
www.gyorgy-gaspar.blogspot.ro

Mesaj pentru parinti

Educatia copilului si a adolescentului trebuie adaptata continuu in functie de contextul de viata care defineste epoca in care traim. Nu exista parinte sau copil perfect, exista doar parinte destul de bun care se informeaza continuu si care tine cont de nevoile specifice dezvoltarii armonioase a copilului.In epoca noastra lumea a evoluat foarte mult de aceea este important sa dezvoltam si strategiile de educatie si disciplinare a copilului. Este nevoie ca parintii din zilele noastre sa integreze in strategia personala de parenting componenta de educatie a securitatii online pentru a reduce cat mai mult factorii de vulnerabilitate ai copilului si a spori responsabilitatea acestuia pentru un stil de viata cat mai sigur si securizat.

Parintii detin resursele necesare unei educatii sanatoase a copilului, mai au nevoie doar de informatii si modele pozitive de comportament si gestionare a situatiilor de criza.

Informatii de inters pentru orice parinte

Milioane de familii, din intreaga lume, utilizeaza zilnic internetul din diferite motive: educatie, cercetare, cumparaturi, investitii, postare de poze, descarcarea de materiale sau activitati de socializare. In zilele noastre spatiul virtual ofera o gama variata de beneficii si oportunitati dar si un set de riscuri care poate afecta viata unei familii sau a membrilor acesteia.

Specialistii din domeniile IT si psihologia familiei, depun eforturi considerabile pentru a dezvolta solutii dezirabile de utilizare a spatiului virtual in scopul mentinerii sigurantei copiilor care intra in contact cu vasta lume a internetului. O data cu cresterea accesului la lumea virtuala a sporit si rata vulnerabilitatilor la care sunt expusi copiii care acceseaza internetul. Sunt tot mai frecvente cazurile de abuz psihic si emotional, care nu implica contactul direct cu abuzatorul. Agresorii se folosesc de interesul si motivatia copiilor pentru Internet si recurg la diferite actiuni si comportamente care uneori pot sa aiba consecinte extrem de neplacute asupra copiilor si adolescentilor.

Serviciile de securitate pentru utilizarea internetului reprezinta o masura de protectie care poate sa reduca semnificativ accesul copiilor la site-uri necorespunzatoare, dar care nu inlocuiesc responsabilitatea parintiilor de a dezvolta si implementa un plan de protectie a intregii familii. Un astfel de plan de protectie implica un numar de reguli de baza care cresc siguranta familiei si care pot fi implementate cu usurinta odata ce parintii au fost informati in mod corespunazator.

Adesea le spun parintiilor ca educatia copiilor din zilele noastre trebuie sa includa si componenta de utilizare a internetului. Parintii pot sa inceapa "educatia securitatii online" a copilului de indata ce acesta este interesat de utilizarea calculatorului.

Informatii statistice despre riscuri

bul

Sansa ca un membru al familiei tale sa devina victima a agresiunilor online este de 1 la 41.

bul

Hackerii ataca un calculator conectat la Internet la fiecare 39 de secunde.

bul

Peste 70% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 13 si 17 ani primesc periodic mesaje online de la necunoscuti.

9 reguli pentru protectia familiei tale

1. Localizarea calculatorului

Intr-o casa cu copii localizarea calculatorului este o decizie foarte responsabila. Cel mai indicat loc este zona cea mai circulata din locuinta.

2. Lucrati in echipa

Decideti impreuna cu partenerul sau partenera care este programul si comportamentul copilului atunci cand acesta intra in contact cu lumea virtuala. Este important sa selectati site-urile si chat-urile la care poate avea acces copilul, si asigurati-va ca toate acestea sunt continuu monitorizate. De asemenea stabiliti care este topica subiectelor si limbajul permis copilului in cadrul socializarii online.

3. Diseminati principalele reguli de conduita uzitate in spatiul virtual

Este recomandat ca parintii sa argumenteze copilului rostul acestor reguli de conduita si sa se asigure ca copilul a inteles importanta lor. Principalele comportamente care trebuiesc evitate pe Internet in cadrul interactiunilor cu persoane necunoscute sunt:

bul

dezvaluirea propriei identitati,

bul

dezvaluirea codului de acces la posta electronica,

bul

dezvaluirea numarului de telefon,

bul

postarea de informatii cu caracter personal,

bul

postarea de poze care pot sa dezvaluie adresa personala,

bul

evitarea discutiilor cu persoane necunoscute,

bul

este interzisa intalnirea cu persoanele cunoscute pe Internet.

Scrieti aceste reguli si asigurati-va ca ele sunt vizibile pentru copilul care este asezat in fata calculatorului.

4. Contractul de comportament online

O data discutate regulile de conduita este important ca acestea sa fie transpuse intr-un continut scris cu valoare de contract, prin care va asigurati ca toti membrii familiei au luat la cunstinta care sunt comportamentele dezirabile si indezirabile in utilizarea calculatorului. Contract_comportamente_online.pdf (390.74 Kb)

5. Filtru de securitate

Instalati un filtru de securitate si asigurati-va ca functioneaza corect.

6. Supraveghiati-va copilul

Chiar si cele mai eficiente solutii de securitate nu pot inlocui controlul parintelui. Alocati-va timpul necesar: nimic nu poate inlocui monitorizarea din partea unui parinte responsabil atunci cand copilul navigheaza in lumea virtuala.

alert
7. Amintiti-le copiilor ca oamenii cunoscuti online sunt doar niste straini

Este important ca toti membrii familiei sa inteleaga acest lucru. Indiferent cat de des chat-uiti, indiferent de cat timp vorbiti online sau de starea pe care o aveti, oamenii cunoscuti online sunt doar niste "straini". In spatiul virtual este foarte usor sa minti si sa pretinzi ca esti o persoana diferita de cine esti in realitate. Deseori persoanele cu care comunica copiii pe internet, nu sunt semeni de-ai lor ci mai degraba persoane adulte care au intentii ascunse. Retelele sociale precum My Space sau Facebook sunt locuri ideale pentru a intalni oameni noi. Este important ca parintii sa monitorizeze uneori activitatea copiilor pe aceste site-uri si sa se asigure ca nu sunt expusi la riscuri.

8. Creati parole cat mai solide

Pentru a avea o parola greu de spart este nevoie sa folositi cel putin 8 caractere, si sa folositi o combinatie de litere, cifre si simboluri. De asemenea este util ca aceste parole sa fie schimbate periodic pentru a evita compromiterea acestora in timp.

help
9. Mentineti-va informati

Cu cat sunteti mai informati cu atat creste siguranta voastra si a familiei. Verificati periodic www.navitron.net; acesta contine informatii utile pentru parintii interesati de educatia securitatii online.

ABC-ul securitatii online

Copii prescolari (3-7 ani)

A. Vorbeste-i copilului

Atunci cand ii faceti copilului educatia sigurantei online asigurati-va ca acesta va acorda atentie totala (calculatorul este inchis si atentia lui nu este centrata pe alti stimuli din mediu). Incepeti prin a-i spune ca aparatul (calculatorul) este doar un instrument iar internetul este precum o librarie electronica giganta si plina de informatii. Explicati-i de ce este important sa ne protejam in spatiul virtual utilizand metafore care pot facilita comprehensiunea pentru copil ("internetul este precum o usa deschisa in fata informatiilor personale"). Spuneti-i despre agresorii care pot sa obtina control asupra calculatorului familiei si sa-l distruga in maniera in care va fi nevoie sa achizitionati un nou aparat. Amintiti-i periodic sa nu-si foloseasca propria identitate si sa nu ofere informatii despre locuinta sau scoala pe care o frecventeaza.

B. Creati o lista cu regulile utilizarii calculatorului

Aceasta lista poate sa cuprinda urmatoarele reguli:

bul

Cere permisiunea parintilor pentru a descarca muzica sau alte programe de pe Internet pe calculatorul familiei;

bul

Utilizeaza doar acele retele de socializare care pot fi monitorizate de catre un adult;

bul

Cere permisiunea parintilor pentru a posta o poza cu tine intr-un spatiu virtual;

bul

Foloseste un limbaj decent fara cuvinte obscente sau jignitoare;

bul

Evita sa deschizi site-urile pentru adulti sau pe cele care contin caractere obscene precum: violenta, sexualitate sau cuvinte jignitoare;

bul

Comunica si intercationeaza doar cu persoane pe care le cunosti: colegi, prieteni sau membrii de familie;

C. Utilizati browsere sau motoare de cautare special construite pentru copii.

Asigurati-va ca browserul calculatorului nu expune cuvinte sau imagini indecente. Verificati daca programul de protectie filtreaza site-urile interzise copiilor.

Preadolescenti (8-12 ani)

A. Vorbeste-i preadolescentului

Perioada de preadolescenta aduce cu sine multe provocari in viata familiei in general si in relatiile dintre parinti si copii in special. (Pre)adolescenta poate fi perceputa ca o etapa de tranzitie intre copilarie si maturitate. Este un "tunel" in care copiii dispar pentru ca ulterior sa devina veritabili adulti. O data cu inaintarea in varsta a copiilor este important ca sistemul de reguli sa devina tot mai flexibil si adaptat nevoilor de dezvoltare personala a copilului, respectand cadrul de limite si reguli. Invatati sa va exersati rabdarea, umorul si compasiunea in relationarea cu preadolescentii. Pentru a mentine siguranta copilului (preadolescentului) in continuare este important sa aveti raspunsuri la o serie de intrebari precum:

bul

Este calculatorul pozitionat in zona cea mai circulata din locuinta?

bul

Care sunt site-urile pe care poate naviga preadolescentul in siguranta?

bul

Care este cantitatea de timp pe care o poate petrece preadolescentul online?

bul

Ce face un preadolescent atunci cand navigheaza pe Internet?

bul

Cu cine poate interactiona un preadolescent pe Internet?

Dupa ce aveti raspunsuri la aceste intrebari puteti continua educatia sigurantei online a preadolescentului asigurandu-va ca atentia acestuia este centrata pe topica discutiei voastre. In topica discutiei introduceti urmatoarele elemente:

bul

Impactul virusilor, a hackerilor sau a cyber criminalilor;

bul

Profilul agresolului online care vaneaza preadolescentii interesati si motivati de socializare pe Internet;

bul

Explicati-i importanta educatiei securitatii online;

bul

Cereti feedback pentru a va asigura ca preadolescentul a inteles mesajele transmise.

B. Incurajati preadolescentul sa va vorbeasca

Ascultati cu atentie ingrijorarile sau dificultatile preadolescentului si evitati sa-l criticati pentru deciziile nepotrivite in general si utilizarea internetului in special. Daca preadolescentul este penalizat dupa ce va marturiseste o alegere sau actiune nepotrivita scad sansele ca, pe viitor, acesta sa va vorbeasca despre propriile dificultati sau erori. De asemenea monitorizati comportamentul online al preadolescentului pentru a va asigura ca acesta nu este in rolul de victima sau agresor.

C. Cum il puteti proteja si cum raportati incidentele problematice?

Discutiile nepotrivite pot fi copiate si salvate intr-un program de procesare word. Dupa care aceste mesaje pot fi transmise administratorului de site sau de forum pentru a recurge la implementarea consecintelor stabilite de furnizor. Datele de contact ale administratorului sunt postate pe site.

Adolescenti (13-18 ani)

A. Instruiti adolescentul

Asa cum ati obisnuit sa transmiteti informatii despre regulile de trafic inainte ca adolescentul sa aiba permis de conducere, tot asa puteti sa-l instruiti cu privire la regulile de navigare online inainte de a renunta la monitorizarea acestuia. Principala diferenta intre sofat si navigarea pe Internet este ca in spatiul virtual nu exista semne de navigare care sa asigure fluenta si lipsa de incidente. Este important ca adolescentul sa constientizeze ca atat masina cat si calculatorul sunt vehicule extrem de puternice si periculoase.

B. Reamintiti-i adolescentului ca oamenii cunoscuti online sunt straini

Indiferent de cat de des comunica online sau cat de bine isi imagineaza ca-l cunosc pe interlocutorul cunoscut online acesta ramane tot un strain. In spatiul virtual oamenii pot sa minta foarte mult. Deseori interlocutorii cunoscuti online sunt diferiti de ceea ce pretind ca sunt.

C. Verificati profilul adolescentului postat pe retelele de socializare online

Asigurati-va ca adolescentul nu a postat informatii cu caracter personal pe retelele de socializare, informatii care ar putea sa creasca vulnerabilitatea familiei. De asemenea verificati ca pozele postate sa nu aiba un mesaj antisocial sau sa fie provocatoare.

Model de contract parinte-copil ce cuprinde comportamentele care sunt acceptate in utilizarea internetului.

CONTRACT
de comportamente online

Deoarece utilizarea internetului este un privilegiu, ma voi asigura sa nu-l pierd.

Comportamentele care sunt acceptate in utilizarea internetului sunt:

bul

Respectarea regulilor de siguranta atunci cand navighez, caut, citesc, ma joc sau comunic pe Internet;

bul

Nu-mi voi dezvalui identitatea, adresa de acasa, numarul de telefon, codurile de access sau adresa de email "prietenilor" virtuali;

bul

Nu ma voi intalni niciodata cu persoanele care le-am cunoscut online (decat cu permisiunea sau in prezenta parintilor);

bul

Pe site-urile cu nivel crescut de risc sau interzise voi naviga doar in prezenta parintilor;

Ma angajez sa respect prezentul contract si sa-mi asum consecintele deciziilor personale.

Semnatura copilului

In calitate de parinte ma angajez sa-ti acord asistenta atunci cand este nevoie si sa te sprijin cat mai bine in rezolvarea de probleme.

Semnatura parintelui

Contract_comportamente_online.pdf (390.74 Kb)
Ghidul_securitatii_online.pdf (447.62 Kb)

Instaleaza Navitron

kids security guide
kids security guide
search
     Intreaba Navitron 

    Ai intrebari sau ai nevoie de informatii suplimentare?

    thinking
    navitron on the globe kids
    find
    pdf efv11
    closebutton
    pdf bfe16
    closebutton
    pdf cmg21
    closebutton
    Esti aici
    gb English
    gb English
    gb English
    gb English
    emptycaretup
    spinner